GPR Gebouw FAQ

Veelgestelde vragen over GPR
GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn. Het is een manier die sinds 1995 wordt gebruikt om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen. Hierbij kijk je naar vijf onderwerpen: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Al deze onderdelen hebben invloed op elkaar.

 

De berekening geeft een totaalbeeld van de duurzaamheid van een gebouw op vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Een goede score zit gemiddeld boven de 8. Een hele goede score heeft op elk hoofdstuk een 8 of hoger. In de 4.4 versie is op elk hoofdstuk een 8.5 helaas vrijwel onmogelijk.

Een GPR-berekening is standaard niet verplicht in het Bouwbesluit 2012 en dus voor een aanvraag omgevingsvergunning. Er zijn echter verschillende gemeenten in Nederland waar  een bepaald ambitieniveau nastreeft wordt. Als hieraan wordt voldaan, dan kan er een korting op de bouwleges of de totale bouwkosten gegeven worden.

Een GPR expert is iemand die een examen heeft afgelegd en gecertificeerd GPR expert is. Op deze pagina kunt u controleren of iemand GPR expert is. Building Revolution heeft  als GPR expert.

Per hoofdstuk zijn er verschillende manieren om de score te verbeteren. Maar op hoofdlijnen kun je de volgende tips gebruiken:

  • Pas zonnepanelen toe.
  • Voeg meer groen toe.
  • Zorg voor een betere MPG score.
  • Zorg dat er verwarmd of gekoeld wordt met een warmtepomp

Komt u er niet uit stuur ons een email op info@buildingrevolution.nl en wij kijken mee of we samen uw gewenste score kunnen behalen.

GPR Gebouw is een meetinstrument voor duurzaamheid en circulariteit. Hiermee kan iedereen de duurzaamheid en circulariteit van zijn gebouw vaststellen en vergelijken. De vergelijking wordt gedaan door middel van een GPR berekening. Bij voorkeur wordt de berekening opgesteld door een GPR Expert. 

GPR werkt door een gebouw (ontwerp) te analyseren. De berekening geeft een totaalbeeld van de duurzaamheid van een gebouw op vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per hoofdstuk moeten veel vragen worden beantwoord.

Duurzaamheid is een containerbegrip en kijkt breed. Circulariteit kijkt enkel naar de grondstoffen en elementen en of deze opnieuw te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld de BCI probeert door elementen losmaakbaar te maken en zo milieuvriendelijk te produceren een zo hoog mogelijke circulariteit te behalen. GPR kijkt naar duurzaamheid en ook naar energie, gezondheid, mensen en de planeet, waar circulariteit ook naar kijkt maar niet primair op focust.

Lineair bouwen is traditioneel bouwen zonder ook maar op enige manier te kijken naar duurzaamheid en circulariteit. Het gebouw heeft geen biobased materialen en er is niet al nagedacht over hoe in het gebouw verbindingen zijn gedetailleerd. Een Linear gebouw kan ook in GPR worden ingevoerd.

GPR kan worden toegepast op bestaande gebouwen door hun materialen en constructie te evalueren en aanpassingen voor hergebruik te definiëren en alle verbindingen in kaar te brengen. Hiervoor is GPR bestaande bouw van toepassing. Deze stelt andere vragen en eisen dan nieuwbouw.

Vanuit GPR zijn er erkende expert. Wanneer een expert de berekening opstelt of de berekening van iemand die geen expert is controleert is de berekening akkoord door expert. Een gevalideerde berekening is gecontroleerd door een GPR assessor en bied meer zekerheid.

Een hoge GPR-score duidt op duurzaamheid en herbruikbaarheid, wat de aantrekkelijkheid en waarde van een gebouw kan verhogen op lange termijn. Een gebouw met een GPR score van 7,5 is wat hoger. Een gebouw met een 8 is veel meer waard. Een GPR score van 8,5 op elk hoofdstuk is op de 4.4 versie erg moeilijk.

GPR moedigt duurzaam bouwen aan door te meten hoe materialen worden gebruikt, gerecycled en losgemaakt binnen een constructie. Door duurzamer te bouwen belasten we het milieu minder. De bouw is namelijk goed voor 25% van de CO-2 uitstoot in Nederland.

GPR inspireert architecten om innovatieve ontwerpen te creëren die zowel esthetisch aantrekkelijk als ecologisch verantwoord zijn. Door tevens andere details te ontwerpen wordt reeds bij nieuwbouw nagedacht over de demontage over 50 tot 75 jaar. Daarnaast wordt er nagedacht over de gezondheid van gebruikers in het gebouw. 

Nadat een GPR berekening is gecontroleerd en gevalideerd kan er een GPR certificaat aangevraagd worden. Let op dat een GPR certificaat niet standaard is, deze moet echt apart aangevraagd worden.

Neem contact op.

Voordelen GPR Gebouw

Een gebouw met GPR Gebouw heeft veel verschillende voordelen.
Lees hier meer over GPR

GPR Gebouw Expert Marco Grootjans Building Revolution GPR-Berekening GPR-score goedkeuren

Building Revolution is specialist GPR.
Marco van Brink en Simon Hogenstijn weten alles van GPR 
Bij nog meer vragen stuur een email naar info@buildingrevolution.nl