Toekomstwaarde

Hoe een 8 behalen bij GPR 4.4

Een score van 8 in dit hoofdstuk geeft aan dat het gebouw toekomstbestendig is en bijdraagt aan een duurzame toekomst. Hieronder zijn enkele richtlijnen geschetst voor hoe men een score van 8 kan behalen in het Hoofdstuk Toekomstwaarde van GPR 4.4.

1. Kies voor een adaptief circulair ontwerp 

Een circulair ontwerp staat centraal in de toekomstwaarde van een gebouw. Dit betekent dat er materialen worden gebruikt die herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Door gebruik te maken van deze materialen, kan de toekomstwaarde van een gebouw worden verhoogd en wordt de impact op het milieu verminderd.

2. Kies voor energiezuinige en duurzame installaties met kwaliteit.

Door het gebruik van energiezuinige en duurzame installaties kan het energieverbruik van een gebouw worden verminderd en kan er een positieve bijdrage worden geleverd aan de toekomstwaarde. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige verlichting.

3. Houd rekening met de levensduur van het gebouw en bouw klimaatadaptief

Het is belangrijk om bij het ontwerpen van het gebouw rekening te houden met de levensduur ervan. Dit betekent dat de structuur van het gebouw sterk, duurzaam en bestand moet zijn tegen slijtage over tijd. Door het gebouw te ontwerpen met de levensduur in gedachten kan de toekomstwaarde worden verhoogd.

4. Ontwerp flexibel maar behoud de belevingswaarde

Flexibel ontwerpen draagt bij aan de toekomstwaarde van een gebouw. Hiermee wordt bedoelt dat het gebouw kan worden aangepast aan veranderende behoeften en trends. Een flexibel ontwerp zorgt ervoor dat een gebouw langer mee kan gaan en minder snel verouderd. Let wel op de belevingswaarde van de buren. 

Neem contact met ons op om te kijken of wij samen met u een 8 kunnen halen op het hoofdstuk Toekomstwaarde

Neem contact op.

GPR meting GPR score berekening GPR Gebouw tool GPR duurzaamheid GPR methode GPR Gemeentelijke Praktijk Richtlijn GPR rapportcijfers GPR kwaliteitslabel GPR duurzaam bouwen GPR thema's GPR energieprestatie GPR milieuwaarde GPR gezondheidsaspecten GPR gebruikskwaliteit GPR toekomstwaarde GPR Bouwbesluit GPR ambitieniveau GPR nieuwbouw GPR bestaande bouw GPR ervaringen Energie, Gebruikskwaliteit, Milieu, Toekomstwaarde, Gebruiksgemak, Gezondheid