Afkortingen in duurzaamheidsland

In duurzaamheidsland worden veel afkortingen gebruikt.

In de bouw worden veel termen gebruikt. Hieronder staan er een aantal toegelicht:

GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn. Het is een manier die sinds 1995 wordt gebruikt om de duurzaamheid van een gebouw te beoordelen. Hierbij kijk je naar vijf onderwerpen: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Al deze onderdelen hebben invloed op elkaar. Lees hier meer over GPR

BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. 
Onze dochterorganisatie Building Consultants kan BENG berekeningen opstellen.

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Lees hier meer over BREEAM

BCI staat voor Building Circularity Index. Lees hier meer over  BCI gebouw.

MPG staat voor Milieu Prestatie Gebouwen. Dit is een berekening voor de milieuscore van de materialen. Lees hier meer over de MPG berekening

Well staat voor de  WELL Building Standard. Dit is een gezondheidscertificaat wat per gebouw verder gaat. Er is een bronze, sliver, gold of platinum certificaat. Lees hier meer over Well 

Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
MIA/Vamil biedt belastingvoordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken.

Nationale Milieu Database
NMD biedt data voor eenduidige berekeningen van de milieuprestaties van bouwwerken in Nederland, gebruikt voor MPG-berekeningen.

Levenscyclusanalyse
LCA evalueert de milieueffecten van een product, proces of dienst gedurende de hele levenscyclus, van grondstoffenwinning tot recycling, om duurzaamheid te verbeteren.

Life Cycle Costs
LCC of Total Cost of Ownership berekent alle kosten gedurende de levensduur van een project, voorbij de initiële investeringskosten.

LEED – Leadership in Energy and Environmental Design
LEED is een internationale certificering die duurzaamheidsstandaarden voor gebouwen beoordeelt op basis van Amerikaanse regelgeving, met scores van Certified tot Platinum.

Energy Performance of Buildings Directive
De EPBD streeft naar een koolstofvrije gebouwenvoorraad tegen 2050, essentieel voor het behalen van de EU’s energie- en klimaatdoelstellingen. De relevante eisen zijn opgenomen in het Bbl.

Energieprestatiecoëfficiënt
De EPC waarde geeft aan hoe zuinig een gebouw is. Een lagere EPC waarde vertaalt naar een beter energielabel.

Corporate Sustainability Reporting Directive
De CSRD-rapportage laat zien hoe bedrijven duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen volgens ESG-standaarden. De drie doelen zijn het verminderen van klimaat- en duurzaamheidrisico’s, het stimuleren van duurzame investeringen, en bedrijven verantwoording laten afleggen over hun impact op mens en milieu.

Dutch Green Building Council
DGBC zet zich in voor een toekomstbestendige gebouwde omgeving in Nederland en werkt aan de meest urgente klimaatopgaven, zoals de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Carbon Risk Real Estate Monitor
CRREM stelt routes op voor het energiegebruik en de CO₂-uitstoot van de commerciële sector, zodat deze binnen de 1,5 en 2°C carbon budget limieten blijven, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Besluit activiteiten leefomgeving
Het Bal is een uitvoeringsbesluit onder de Omgevingswet dat technische en milieueisen voor diverse activiteiten vaststelt, inclusief de onderzoeksplicht energiebesparing.

Besluit bouwwerken leefomgeving
Het Bbl is een uitvoeringsbesluit onder de Omgevingswet dat technische en milieueisen voor gebouwen bepaalt. Dit omvat onder andere de BENG-eis en andere technische vereisten.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive
De CSDDD analyseert de impact van gebouwen op de gezondheid van gebruikers en de omgeving, inclusief factoren als akoestiek, ventilatie, veiligheid en daglichttoetreding.

Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed
DUMAVA biedt subsidies aan eigenaren van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, monumenten, zorginstellingen en overheidsgebouwen, om hun vastgoed te verduurzamen.

Energieregistratie- en bewakingssysteem
EBS registreert het energieverbruik van gebouwen en processen.Energieregistratie- en bewakingssysteem
EBS registreert het energieverbruik van gebouwen en processen.

Gebouw Beheerssysteem
Een GBS registreert het energieverbruik van gebouwen en processen net als een EBS. Maar een GBS gaat ook op basis van de gemeten waarden acteren. Bijvoorbeeld bij een te hoge temperatuur binnen schakelt deze de verwarming uit.

Energy Efficiency Directive
De EED geldt voor bedrijven met 250 of meer fte’s of met een jaaromzet van meer dan €50 miljoen en een balanstotaal van meer dan €43 miljoen. Ze moeten een energie-audit uitvoeren.

Energie Prestatie Adviseur Utiliteit/Woning
EPA-U en EPA-W adviseurs stellen energielabels op voor respectievelijk utiliteitsgebouwen en woningen, na het volgen van de benodigde cursussen.

Whole Life Carbon
WLC omvat de totale koolstofemissies van een gebouw gedurende zijn levenscyclus, inclusief productie-, constructie-, gebruiks- en eindlevensfase, en voordelen buiten de systeemgrens.

Werkelijk Energie Intensiteit Indicator
WEii meet de energie-efficiëntie van woningen en utiliteitsgebouwen op basis van werkelijk energiegebruik, uitgedrukt in kWh per jaar per m².

Het Nieuwe Normaal
HNN is een raamwerk van Cirkelstad gericht op circulair bouwen, met prestatie-indicatoren voor Gebouw, Infra en Gebied.

Global Warming Potential
GWP berekent het effect van broeikasgassen op klimaatopwarming en wordt uitgedrukt als materiaalgebonden CO₂-eq. waarde per m² BVO voor gebouwen.

Global Real Estate Sustainability Benchmark
GRESB biedt transparante ESG-data voor de financiële markten, gericht op het meten en beoordelen van de ESG-prestaties van vastgoedfondsen, bedrijven en ontwikkelaars.

European Sustainability Reporting Standards
De CSRD bestaat uit ESRS, met sector agnostische en sectorspecifieke vereisten voor duurzaamheid. Dit omvat een materialiteitsanalyse voor entiteit-specifieke duurzaamheidsrapportage.

Erkende Maatregelenlijst
Deze lijst bevat verplichte energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar, relevant voor verschillende rapportageplichten.

carbon footprint, oftewel koolstofvoetafdruk, is een maatstaf voor de totale hoeveelheid broeikasgassen die direct en indirect worden uitgestoten door menselijke activiteiten. Deze emissies worden meestal uitgedrukt in CO₂-equivalenten (CO₂e), die de impact van verschillende broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO₂), methaan (CH₄) en lachgas (N₂O) op het klimaat standaardiseren op basis van hun aardopwarmingsvermogen (GWP).

Noodzaak om uitstoot te verminderen om klimaatverandering tegen te gaan​

Verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals wind en zon

Groei van de tweedehandsmarkt en hergebruik van producten​

European Sustainability Goals. 
De 17 doelen zoals gesteld door de EU

Het beter en duurzamer voordoen dan het product/gebouw eigenlijk is. 

Neem contact op.

Meer weten over Duurzaamheidscertificering?

GPR meting GPR score berekening GPR Gebouw tool GPR duurzaamheid GPR methode GPR Gemeentelijke Praktijk Richtlijn GPR rapportcijfers GPR kwaliteitslabel GPR duurzaam bouwen GPR thema's GPR energieprestatie GPR milieuwaarde GPR gezondheidsaspecten GPR gebruikskwaliteit GPR toekomstwaarde GPR Bouwbesluit GPR ambitieniveau GPR nieuwbouw GPR bestaande bouw GPR ervaringen Energie, Gebruikskwaliteit, Milieu, Toekomstwaarde, Gebruiksgemak, Gezondheid

Voordelen GPR

Een gebouw met GPR heeft veel verschillende voordelen.