BCI Gebouw FAQ

Veelgestelde vragen over BCI

BCI staat voor de Building Circularity Index. Vaak wordt ook BCI Gebouw gebruikt omdat de berekening voor een gebouw is. Lees hier meer over BCI.

Er is ook een Better Cotton Initiative (BCI). Dit is ook een duurzaamheidslabel georganiseerd door ontwikkelingsorganisaties , milieuorganisaties en het bedrijfsleven, maar dan alleen voor katoen. Lees hier meer over deze BCI

MCI staat voor Materiaal Circularity Index. Een van de 2 pijlers onder BCI samen met LI. Lees hier meer over de MCI

LI staat voor losmaakbaarheid. Een van de 2 pijlers onder BCI samen met MCI. Lees hier meer over Losmaakbaarheid

Met de BCI kun je vastgoed met elkaar vergelijken. Ieder pand krijgt een score van 10% tot 100%. Hierdoor zijn circulaire panden eindelijk eerlijk met elkaar te vergelijken.

De BCI score wordt verbeterd wanneer de LI en MCI score verbeterd worden. Wel is het zaak om de onderdelen met e hoogste MCI waarde de losmaakbaarheid het meest te verbeteren om de beste resultaten te krijgen.

BCI Gebouw is een meetinstrument voor circulariteit. Hiermee kan iedereen de circulariteit van zijn gebouw vaststellen en vergelijken. De vergelijking wordt gedaan door middel van een BCI berekening. Bij voorkeur wordt de berekening opgesteld door een BCI Expert. BCI Gebouw is een dochteronderneming van Alba.

BCI werkt door een gebouw te analyseren. De hoeveelheden van alle materialen worden ingevuld en per materiaal wordt ingevoerd hoe deze bevestigd is. Hierna komt er een score van 0 (lineair gebouw) tot 100% (helemaal circulair gebouw) uit.

Duurzaamheid is een containerbegrip en kijkt breed. Circulariteit kijkt enkel naar de grondstoffen en elementen en of deze opnieuw te gebruiken zijn. BCI probeert door elementen losmaakbaar te maken en zo milieuvriendelijk te produceren een zo hoog mogelijke circulariteit te behalen. Duurzaamheid kijkt ook naar energie, gezondheid, mensen en de planeet, waar circulariteit ook naar kijkt maar niet primair op focust.

Lineair bouwen is traditioneel bouwen zonder ook maar op enige manier te kijken naar duurzaamheid en circulariteit. Het gebouw heeft geen biobased materialen en er is niet al nagedacht over hoe in het gebouw verbindingen zijn gedetailleerd. 

De BCI kan worden toegepast op bestaande gebouwen door hun materialen en constructie te evalueren en aanpassingen voor hergebruik te definiëren en alle verbindingen in kaar te brengen.

Vanuit BCI Gebouw zijn er erkende expert. Wanneer een expert de berekening opstelt of de berekening van iemand die geen expert is controleert is de berekening gevalideerd. Een gevalideerde berekening is op hoofdlijnen gecontroleerd en bied meer zekerheid. Er is geen BCI certificaat.

Een hoge BCI-score duidt op duurzaamheid en herbruikbaarheid, wat de aantrekkelijkheid en waarde van een gebouw kan verhogen op lange termijn.

De BCI moedigt duurzaam bouwen aan door te meten hoe materialen worden gebruikt, gerecycled en losgemaakt binnen een constructie. Door duurzamer te bouwen belasten we het milieu minder. De bouw is namelijk goed voor 25% van de CO-2 uitstoot in Nederland.

De BCI inspireert architecten om innovatieve ontwerpen te creëren die zowel esthetisch aantrekkelijk als ecologisch verantwoord zijn. Door tevens andere details te ontwerpen wordt reeds bij nieuwbouw nagedacht over de demontage over 50 tot 75 jaar.

Neem contact op.

Voordelen BCI Gebouw

Een gebouw met BCI Gebouw heeft veel verschillende voordelen.
Lees hier meer over BCI

BCI Gebouw Expert Erkend Valideren

Building Revolution is specialist BCI Expert.
Marco van Brink en Simon Hogenstijn zijn erkend door BCI Gebouw als expert.
Zij weten alles van BCI. 
Bij nog meer vragen stuur een email naar info@buildingrevolution.nl