Nieuw hoofdgebouw zorgcampus Radboudumc BREEAM Excellent

Building Revolution was BREEAM expert

Naast de bestaande hoofdingang van het Radboudumc in Nijmegen staat een splinternieuw hoofdgebouw. Dit is het laatste toegevoegde gebouw in het vernieuwingsproject van het Radboudumc. Het is ontworpen met een focus op efficiënt gebruik van ruimte en met oog op toekomstige ontwikkelingen, en het ondersteunt de missie en visie van de organisatie om een aanzienlijke impact te hebben op de gezondheidszorg. Het opvallende gebouw heeft een totale oppervlakte van 45.000 vierkante meter en strekt zich uit over elf verdiepingen, waarvan er twee onder de grond liggen. Binnenin bevinden zich klinieken, poliklinieken, en voorzieningen zoals een restaurant en winkels.

Neem contact op.

BREEAM-NL Excellent Radboud UMC

Radboud gebouw A

Locatie: Nijmegen
Oplevering: 2022
BREEAM richtlijn: 2014 bespoke
Expert: Simon Hogenstijn
score: Excellent
Functies: Ziekenhuis, Laboratorium, Kantoor, Bijeenkomst
Betrokken partijen: Unica, Equans, Trebbe en Van Wijnen

BREEAM Nijmegen Raboud Gebouw A Excellent Certificaat

In maart 2023 werd de nieuwbouw van het hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen officieel opgeleverd en kreeg het de certificering Excellent (4 sterren) van BREEAM-NL Nieuwbouw. Met een indrukwekkende score van 71,66% laat het een prachtige prestatie zien op het gebied van duurzaamheid. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan projecten met uitmuntende duurzaamheidsprestaties en is de op een na hoogste certificering in zijn categorie. Eerder ontving het hoofdgebouw al het BREEAM ‘Excellent’ certificaat voor het ontwerp, waarmee het het eerste universitair medisch centrum in Nederland was dat deze erkenning mocht ontvangen.

BREEAM-NL gebouw van de maand Augustus 2023: Radboudumc Gebouw A

“BREEAM-NL kijkt naar de patiënt, bezoeker en medewerker. Daardoor ervaren ze het allemaal als een prettige omgeving. Dat draagt bij aan betere zorg en daar doen we het voor”, zegt Paul Grotens, programmamanager Projecten bij het Radboudumc. Het nieuwe hoofdgebouw is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd, tot nu toe de hoogste score voor een universitair medisch centrum.

Grote delen van de campus worden gesloopt, vernieuwd en gerenoveerd. Hoofdgebouw A is één van de nieuwe, duurzame gebouwen van het Radboudumc. Bernard Baltussen, programmamanager Advies, licht toe hoe BREEAM-NL hielp om de duurzaamheidsambities te realiseren. “De wettelijke eisen voor nieuwbouw zijn al vrij streng. BREEAM-NL doet daar nog een schep bovenop en vraagt door. Alle aspecten worden meegewogen, van de schil tot aan het interieur en de omgeving. Kijk naar vervoer, bijvoorbeeld. Hoe zorg je dat mensen van de bushalte naar de hoofdingang van het ziekenhuis komen? Maar ook comfort is een belangrijk aspect – hoe zorg je dat dit op alle vlakken goed zit?”

Ver vooruitdenken en toekomstbestendige gebouwen neerzetten zien beiden als vanzelfsprekend. “Het is belangrijk om naar de toekomst te kijken en koploper te zijn. Niet alleen in de zorg, maar ook met onze gebouwen en duurzaamheidsambities. Het BREEAM-NL certificaat maakt zichtbaar waar we als Radboudumc voor staan”, stelt Grotens. Het bestuur stelde het ambitieniveau vast en samen met aannemers, managers en BREEAM-NL adviseurs werd alles op alles gezet om een Excellent-score te halen. “Je hebt mensen nodig die ervoor gaan. Er zit veel techniek in het pand, zonder de aannemers komen we niet tot een duurzaam resultaat.” Baltussen beaamt: “Je moet echt samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. Alles onder één hoed in plaats van iedereen die zijn eigen stukje regelt.”  

Lees de rest van het artikel hier op BREEAM.nl